Kumite

Kumite är tävlingskarate i form av fighting.

Tävlingen går ut på att två motståndare, aka och au (röd och blå), möts i en fyrkant som är ca 8×8 meter och ska försöka få poäng på varandra. Poäng får man genom att markera ett slag eller spark mot antingen huvud eller kropp. Om slaget ellersparken är tillräckligt bra så får personen en poäng. Matchen är över när tiden har gått ut, aka eller au blir diskad eller om det är en ledning med 8 poäng.

Matchen börjar med att man hälsar på domare och motståndare och sedan ropar domaren att matchen startar. När en person får en poäng stannar matchen och man börjar från utgångsläget igen

Om man träffar motståndaren hårt eller är vårdslös får man en varning vilket resulterar i att matchen stannar och man börjar från utgångsläget igen. Man kan också bli varnad för att man går utanför mattan. Om man får 2 varningar emot sig så får motståndaren en poäng. Om man får 3 varningar för kontakt eller 3 varningar för mattflykt så blir man diskad.

Man får olika många poäng för olika tekniker i kumite. Ett slag ger en poäng, en spark ger två eller tre beroende på vart man sparkar eller hur bra genomförd den är, en fällning med en uppföljande attack ger tre poäng. 

När man tävlar kumite så måste man ha vissa skydd på sig så att man inte skadar sig. Skydden som används är: Handskar, fot- och benskydd, väst och tandskydd.
För lite yngre tävlande används: Handskar, fot- och benskydd samt tandskydd. Anledningen till att det är lite mer skydd när man blir äldre är att man får slå hårdare mot kroppen.